Wacom tablet does not work in Qt

I’m at Deventer, we are having Krita sprint. I’m trying to implement some new stuff in Krita and I can’t :’( Tablet stopped to work for me in Krita and basically in Qt. I don’t see tablet events (qt example in widgets/tablet does not show anything), so no pressure, no tilt, just mouse events.

I have Fedora 12, Qt 4.6.2. linuxwacom was replaced by xorg-x11-drv-wacom, so there are no utilities like wacdump or xidump now.I removed old configuration lines in xorg.conf. They were needed long time ago, I used to setup my tablet according wacom tablet. I depend on the evdev now. The tablet work in mypaint and in Gimp. I have pressure support there.

I don’t have tablet pressure in Qt example in qt4/examples/widgets/tablet nor in Krita.

Cyrille proposed to check this command:

xlsatoms | grep -i wacom
303     Wacom Tablet Area
304     Wacom Rotation
305     Wacom Pressurecurve
306     Wacom Serial IDs
307     Wacom Strip Buttons
308     Wacom Wheel Buttons
309     Wacom TwinView Resolution
310     Wacom Display Options
311     Wacom Screen Area
312     Wacom Proximity Threshold
313     Wacom Capacity
314     Wacom Pressure Threshold
315     Wacom Sample and Suppress
316     Wacom Enable Touch
317     Wacom Hover Click
318     Wacom Tool Type
319     Wacom Button Actions
430     Wacom Stylus
431     Wacom Cursor
432     Wacom Eraser

So it looks ok. Have you got idea how to fix it? It seems that it is Fedora issue, other Krita developers
have working tablet support out of the box in the OpenSuse. I checked if the tablet support is compiled in Fedora, it is.

Krita hackers are offering me CD of OpenSuse. I like my Fedora, I don’t give up so far…Please, help if you can ;)

Sven Langkamp has also this same problem as I do, he is also on Fedora 12 these days.

Update 28.2.2010:
I filled bugreport for Fedora https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=569132

Also for Qt http://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTBUG-8599

UPDATE: It works now with some patch. Fedora will ship some update soon. Thanks to Thomas Zander for the patch and Fedora guys for providing me test build!

This entry was posted in Fedora, Qt. Bookmark the permalink.

15 Responses to Wacom tablet does not work in Qt

  1. Kubuntiac says:

    Lukas,

    I’m getting this in Kubuntu as well. It works in Gimp, but not in QT’s wacom widget or Krita. Would also love to find an answer!

  2. Markus says:

    You’ve already been offered help, because people already wanted to give you free openSUSE CDs.
    If you turn them down, don’t complain that it doesn’t work for you.
    Fedora is a beta test distro for Red Hat Enterprise so it’s not even expected to work.

  3. Vera Lukman says:

    yeah, confirmed for Qt 4.6 on Kubuntu 9.10, KDE 4.4.0

  4. LukasT says:

    @Markus: I’m used to use Fedora, I don’t feel like I want to do some change, the note was added as joke.
    As you can see, also Kubuntu has those problems too.

    Probably time to report bug report for Fedora.

  5. vkos says:

    I have the same problem on my ArchLinux..

  6. enkithan says:

    Switching to xf86-input-wacom-0.10.4-1 fixed the problem in Archlinux. Stylus right and middle click are working correctly on the canvas :)
    But now there is a new problem, pressure doesn’t work anymore (but it works in gimp, so similar problem than before).

  7. LukasT says:

    I’m using xorg-x11-drv-wacom-0.10.4-2.fc12.i686 without pressure :/

  8. S. says:

    Lukas,

    Back in the day, Qt required the Wacom devices in the Xorg configuration to have specific hardcoded names. Looking at the current documentation, it is still the case: http://doc.trolltech.com/4.6/qtabletevent.html

    This is a flaw in Qt IMO and should probably be fixed.

    But in the meanwhile, if that’s your problem, then you can fix it by hardcoding the names in your Xorg.conf.

  9. LukasT says:

    S.: Boud and Cyrille are using OpenSUSE with clean xorg.conf. It seems that the documentation is buggy.

  10. S. says:

    Lukas,

    Then that’s another bug which should probably be reported, I guess!

    That, or OpenSUSE patches things around — either Qt itself or whatever Xorg code assigns default names to devices — so things Just Work out of the box. Knowing OpenSUSE, I wouldn’t be surprised.

    But in either case there is still some bug fixing to be done in Qt, be it in the code or the documentation.

  11. Thomas Zander says:

    Qt 4.6.0 is the first to check for the XAtoms, it uses the names you pasted, so that should work. (see qt/src/gui/kernel/qapplication_x11.cpp line 318).
    So, yes, the Qt documentation is out of date.

    It still is useful to have the library installed called “wacomcfg” because on X11 the wacom driver doesn’t give the full amount of information that you’d like in an application like Krita. For example each individual pen has a unique serial number. So you can have 5 different pens of the exact same type, if you want and Krita would see them as individual pens and remember the settings you used per pen.
    This, however, only works if you install wacomcfg.

    Why this doesn’t work on your machine I don’t know.

  12. LukasT says:

    S. : I really think that the problem may lay in the X server. OpenSUSE has 1.6.x, but Fedora ships 1.7.x. Also the driver
    is now splitted into x11 part and kernel part.

    Weird is that just Qt does not see the tablet. Gtk seems to work correctly – at least the pressure works.

  13. mck182 says:

    Got exactly the same problem with TabletPC hp tx2500z. After update to F12, sensitivity just stopped working. Going to follow this and the bug reports.

    @Markus: Would you reinstall [your_favorite_distro_here] just because (for example) your media keys don’t work in that and they do in [pick_another_distro]? Now that’s a solution, really. It’s clearly distro’s fault –> bug –> bugs need to be solved. And I mean actually solved, not by changing your distro (we would probably soon run out of distros following your way). Oh yeah and opensuse is a beta version of novell’s enterprise suse linux, right?

  14. Ola says:

    Hi,
    Is this the same issue as another reported for osx & windows at http://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTBUG-6127 ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>